Wat zijn de uitkomsten van de Smart Industry Agenda voor de komende jaren?

Artikel over smart industry agenda

Wat zijn de uitkomsten van de Smart Industry Agenda voor de komende jaren?

Op 5 februari werd tijdens het Smart Industry Jaarevent 2018 de Smart Industry Agenda 2018 - 2021 gepresenteerd. Het thema van het event was ‘realisatie’ en had als doel om samen actief richting te geven aan de toekomst van Smart Industry in Nederland.

Om ervoor te zorgen dat de Nederlandse industrie economische groei blijft realiseren, moeten er een paar dingen gebeuren. Eén: er moeten banen gecreëerd blijven worden. Twee: MKB bedrijven moeten versterkt blijven worden. En drie: de digitalisering van Nederlandse bedrijven moet worden versneld. Dit komt naar voren uit de nieuwe Smart Industry Agenda 2018-2021. Het rapport geeft inzicht in de belangrijkste uitdagingen waarmee ondernemingen uit de maakindustrie worden geconfronteerd, terwijl de digitalisering blijft toenemen. Het verklaarde doel is dat Nederland in 2021 het meest flexibele en beste digitale productienetwerk in Europa heeft.

Fieldlabs moeten hier een belangrijke rol in gaan spelen. Hiervan zijn er op dit moment zo’n 30 in Nederland (Hier een overzicht van de Fieldlabs). Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en gespecialiseerde organisaties doelbewust Smart Industry-oplossingen ontwikkelen, testen en introduceren. De deelnemers leren hier om de ontwikkelde oplossingen toe te passen.

Tegelijkertijd biedt de omgeving in de FieldLabs de beste mogelijkheden om onderzoek, onderwijs en beleid te combineren in de respectieve sectoren van de Smart Industry. Het FieldLab "Smart Connected Supplier Network" bijvoorbeeld, houdt zich bezig met het efficiënter maken van de informatie-uitwisseling in supply chains door middel van standaardisatie.

Daarnaast is besloten dat verschillende organisaties, waaronder het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, Provincie Brabant, TNO en Brainport Industries, een zogenaamd 'Value Data Centre' in de provincie Brabant willen opzetten. Dit is één van de meest veilige omgevingen voor het onderbrengen van ICT-oplossingen voor bedrijven.

Bovendien zullen in de nabije toekomst vijf zogenaamde regionale "smart industry hubs" worden opgericht. Op deze manier kunnen ondernemers in hun regio lokale contacten ontmoeten, ondersteuning ontvangen en contact opnemen met andere bedrijven om bijvoorbeeld kennis uit te wisselen.

De agenda wijst erop dat internationalisering een belangrijk onderdeel is van de smart industry, omdat deze industrie sterk afhankelijk is van export. Zo is de samenwerking tussen het Nederlandse Smart Industry-programma, het Duitse Industrie 4.0-programma en het Belgische Factory of the Future-initiatief een integraal onderdeel van de agenda om samen te werken aan slimme oplossingen en producten over de grenzen heen.

Het Nederlandse Smart Industry Initiative bestaat sinds 2014, toen premier Mark Rutte de eerste reeks maatregelen presenteerde op de Hannover Messe. De Nederlandse Smart Industry Agenda volgt het voorbeeld van het Duitse Industry 4.0-programma, dat een jaar eerder ook op de Hannover Messe werd gepresenteerd en het begin was van een wereldwijde ontwikkeling naar industriële digitalisering.

Meer informatie over de maakindustrie vind je op onze website!

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377