Is varen zonder schipper de toekomst?

Artikel over autonoom varen

Is varen zonder schipper de toekomst?

Een aantal Nederlandse bedrijven gaan aan de slag met een grootschalig onderzoek om te bekijken of autonoom varen op zee mogelijk is. 

In december werd tijdens de Smart Shipping Challenge 2017 bekend gemaakt dat een Nederlands Consortium onderzoek gaat doen naar de technische mogelijkheden van autonoom varen op zee: ‘Autonomous Shipping’. De toepassingen van autonoom varen op zee dragen bij aan verlaging van operationele kosten en verhoging van de veiligheid en duurzaamheid.

Samenwerken

De nieuwe technische oplossingen zullen zowel in de praktijk als in simulatoren worden getest. Het autonoom varen is het eindbeeld. Voorlopig leveren de tussenstappen ook al bruikbare resultaten op voor de deelnemers. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de trend van vergaande digitalisering in de scheepvaart, ook wel aangeduid als “Smart Shipping”.
 
Bedrijven als TNO, TU Delft en MARIN slaan hun handen ineen. Ze werken allemaal vanuit hun eigen specialisme aan dit praktijkgerichte onderzoek dat twee jaar zal gaan duren. Dit doen ze echter niet alleen, ook de industriële partners, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Defensie, een klassebureau, het Loodswezen en hogescholen het Maritiem Instituut Willem Barentsz en Rotterdam Mainport Institute helpen aan dit project mee.

Hoe pakken ze dit aan?

Het onderzoek zal beginnen met het verkennen en analyseren van mogelijke toepassingen. Daarna wordt nagegaan of het schip veilig kan varen in een omgeving met scheepvaart. Het autonome schip moet ook in geval van storingen en van drukke scheepvaart de juiste beslissingen kunnen nemen. Vervolgens wordt onderzocht of mogelijk is om met bestaande technieken deze (ver)storingen vanaf de wal onder controle te krijgen of te verhelpen. Dit wordt getest door middel van simulatie en verschillende demonstraties, zowel vanuit de kantooromgeving als fysiek aan boord. Het project moet leiden tot een roadmap voor introductie van autonomie in de scheepvaart.
 
De redactie is momenteel bezig met onderzoek naar het autonoom varen. Daarvoor is een gesprek in gepland met experts op het gebied van autonoom varen, later meer!
 
Bron foto: AD.nl

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377