Startup kan in 24 uur tijd een kleine woning van beton printen

Artikel over ICON

Startup kan in 24 uur tijd een kleine woning van beton printen

Het proces van het bouwen van een woning duurt normaal gesproken heel lang. Maar niet als het aan de Amerikaanse startup ICON ligt. Zij kunnen met behulp van een high-tech 3D-printer binnen 24 uur een woning van zo’n 55 tot 75 vierkante meter bouwen dat gemaakt is van beton. Daarnaast kunnen door deze 3D printer ‘Vulcan’ de kosten worden gehalveerd ten opzichte van traditionele woningbouw.

De Vulcan is door ICON en New Story ontwikkeld in samenwerking met partijen als Pump Studios, Yaskawa Electric, Alchemy Builders, TreeHouse, Andrew Logan Architecture, Linestar Automation en de Universiteit van Texas.

De startup is afkomstig uit Texas en kan met deze printer niet alleen goedkoper, duurzamer en sneller bouwen, maar ook de kwaliteit van woningen verbeteren en huiseigenaren meer mogelijkheden geven om woningen naar eigen wens vorm te geven.

"Met 3D-printen heb je niet alleen een continue thermische gebouwschil, een grote thermische massa en nagenoeg geen afval, maar ook snelheid, een veel breder ontwerppalet, meer flexibiliteit en de mogelijkheid een enorme stap te zetten in betaalbaarheid. Dit is geen verbetering van 10%, maar met een factor 10." zegt Jason Ballard, mede-oprichter van ICON.

Eerste woning geprint in Texas

Het eerste huisje staat al in Austin, Texas. Deze woning, die volledig aan de bouwvoorschriften voldoet, wordt door een mobiele 3D-printer geprint die specifiek ontwikkeld is om onder onvoorspelbare omstandigheden te opereren. Denk hierbij aan beperkingen van de beschikbare hoeveelheid water, energie, arbeidskrachten en infrastructuur.

Woningen in El Salvador

De komende maanden zullen er zo’n 100 kleine betaalbare woningen worden gebouwd tegen een kostprijs van 4.000 dollar. Door de inzet van de 3D-printer is veel flexibiliteit in het ontwerp mogelijk. De woningen worden dan ook ontworpen in samenwerking met de toekomstige bewoners, die hun wensen voor hun specifieke woning kenbaar kunnen maken. Op termijn wil ICON via partnerships de productie opschalen om de komende jaren meer communities van betaalbare woningen te voorzien.

Dakloosheid de wereld uit helpen

Brett Hagler, CEO van New Story en partner van ICON zegt: "Het is onze verantwoordelijkheid de strijd aan te gaan met traditionele bouwmethoden en ons in te zetten om dakloosheid de wereld uit te helpen. Lineaire methoden zullen nooit de ruim één miljard mensen die veilige huizen nodig hebben kunnen bereiken. Door samen te werken met ICON en gebruik te maken van hun innovaties in 3D-printen kunnen we meer families exponentieel sneller bereiken met de best mogelijke opvang."

In dit filmpje zie je hoe zo’n huisje gemaakt wordt!

 

Bron foto: ICON

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377