Nieuwe innovatie van Nemag: ‘Een gat in de markt’

Nieuwe innovatie van Nemag: ‘Een gat in de markt’
maandag, 18.12.2017
Grijper specialist Nemag heeft in samenwerking met de TU Delft ervoor gezorgd dat schepen over de hele werel hun lading 10 procent sneller kunnen lossen. Deze innovatie heeft zo’n 10 jaar nodig gehad om te ontwikkelen tot wat het nu is.
Over Nemag
Nemag is een familiebedrijf dat al sinds 1924 bestaat. Het bedrijf dat oorspronkelijk uit Zierikzee komt, is al een jaar of 50 dé specialist wereldwijd. Hun grijpers zijn een begrip en worden gebruikt van de Rotterdamse haven tot aan Sjanghai.
De nieuwe grijper
NemaX, zoals de machine heet, weegt zo’n 12.000 kilo en is zo’n 6,5 meter hoog. Dat is ongeveer 2 woonetages van een normaal huis. Door het lagere gewicht en het nieuwe sluitingsmechanisme kan er met elke schep nu 36.000 kilo getild worden. Dat is 2.500 kilo extra.
Vernieuwing
Het klinkt heel logisch, maar voor de uitvoering was dat absoluut niet het geval. Dit is de eerste innovatie in vijftig jaar tijd, want voorheen was elke grijper hetzelfde: twee schelpen, die via een scharnierpunt van elkaar af en naar elkaar toe bewegen, plus een sluitingsmechanisme.
“Neem ijzererts: elke greep bestaat uit miljoenen deeltjes. Allemaal oefenen ze krachten uit op elkaar en vervolgens op de grijper. Voor elk ertsdeeltje moet je apart berekenen hoe het reageert. Dat vergt voor miljoenen deeltjes enorme rekenkracht en dwingt tot een innovatieve aanpak,'' zegt Dingena Schott, transporttechnoloog aan de TU Delft.
Potentie
Nemag ziet een enorme potentie in NemaX. De nieuwe grijper is enorm aantrekkelijk voor grote schepen met ladingen van 80.000 tot 400.000 ton. Een derde van de goederen die worden getransporteerd, bestaat uit grondstoffen zoals ijzererts, kolen, graan, schroot en biomassa. De NemaX is daarom handig om zulke kleine deeltjes zoals ijzererts mee op te pakken.
Winnaar
De grijper leverde Nemag pas geleden een award op van vakmedium International Bulk Journal voor de meest innovatieve technologie van 2017. Wij zijn benieuwd hoe de markt hier op reageert!
Bron foto: www.maritiemnieuws.nl