Kleine satelliet PEASSS zet grote stap in ruimtevaarttechnologie

Artikel over satellieten

Kleine satelliet PEASSS zet grote stap in ruimtevaarttechnologie

De vraag naar compacte, lichtgewicht satellieten die goedkoop zijn om te produceren, groeit snel. Satellieten ter grootte van een pak melk, of CubeSats zoals ze bekend zijn, zijn nu een integraal onderdeel van de ruimtevaartindustrie.

CubeSats

Deze satellieten worden gebruikt voor het verzamelen van gegevens over het aardoppervlak en de atmosfeer of om foto's te maken. Deze kleine satellieten kunnen echter kwetsbaar zijn, vooral de apparatuur aan boord die zij vervoeren.

Het PEASSS project

TNO leidt de ontwikkeling van een technologie ('slimme structuren') binnen het door de EU gefinancierde PEASSS-project, dat de vervorming van de satelliet meet en dit in de ruimte kan corrigeren. PEASSS staat voor Piezo Electric Assisted Smart Satellite Structure. De onderzoekssatelliet bevat apparatuur die deze vervormingsmetingen naar de aarde doorgeeft. De vervorming wordt gemeten met behulp van glasvezel en wordt waar nodig gecorrigeerd met piëzo-elektrische actuators,een actuator is een apparaat dat iets in beweging kan brengen.
 
Dergelijke metingen geven inzicht in de vervorming van het materiaal en kunnen daarom door onderzoekers en commerciële bedrijven worden gebruikt om de constructie van nieuwe satellieten te wijzigen. Een satelliet werd op 15 februari 2017 met succes gelanceerd om deze technologie te testen. Na zes maanden werkten alle systeemcomponenten nog steeds. Conclusie: de technologie werkt. Deze kennis betekent een doorbraak in de ontwikkeling van kleine satellieten, waardoor de ruimte toegankelijk wordt voor een groeiende groep commerciële bedrijven.

Succesvolle testen

Na de succesvolle lancerings- en testperiode van de PEASSS-satelliet zijn opnieuw werkende bouwstenen opgeleverd voor de volgende stap die moet worden gezet. Naast het programmatische en technische beheer van het PEASSS-projectteam, was TNO ook verantwoordelijk voor de productie van de optische vezelsensoren.
 
Dit zal zeker worden vervolgd. Zoals jullie gewend zijn houden wij jullie up-to-date over dit onderwerp.
 
Bron achtergrondfoto: commons.wikimedia.org
Bron foto: www.esa.int

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377