Hoe print je het schip van de toekomst?

Artikel over de 3D-geprinte schroef

Hoe print je het schip van de toekomst?

De eerste gecertificeerde scheepsschroef uit een 3D printer komt eraan. Nederlandse bedrijven Ramlab, Damen shipyards en Promarin werken hard aan deze schroef samen met het Amerikaanse bedrijf Autodesk. Het ontwikkelen van de WAAMpeller, zoals de schroef gedoopt is, gebeurt in het Rotterdamse RAMLAB.

Maar waarom is deze schroef zo uniek?

“Een 3D geprinte schroef is natuurlijk al uniek omdat er nog nooit eerder een scheepsschroef op deze manier is gemaakt”, vertelt Vincent Wegener, Managing Director van RAMLAB. “Maar ook dat er zoveel partijen samenwerken om dit project te realiseren, is iets wat speciaal is.” Het consortium bestaat uit de Damen Shipyards Group, Promarin, Autodesk en Bureau Veritas en Ramlab.

Eerste gecertificeerde schroef

De WAAMpeller gaat 180 kilo wegen en zal een diameter van 1300 mm hebben. Gebaseerd op een ontwerp van Promarin wordt de schroef geprint volgens het Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) process. Als de schroef aan de eisen voldoet, krijgt het een certificaat van Bureau Verits. Dat zou betekenen dat het het eerste metalen 3D geprinte onderdeel is met goedkeuring van een klassebureau. Er zijn geen wijziging gebracht aan de schroef zelf. Het enige verschil is de manier waarop de schroef wordt gemaakt. Wegener vertelt: “De schroef wordt geproduceerd in RAMLAB omdat wij de enige zijn die grootschalig 3D kunnen printen. We zijn van plan om meerdere schroeven in andere formaten te maken, maar willen eerst de WAAMpeller afwachten.”

Toekomst

Het kiezen van een schip om de schroef op te plaatsen en te testen, was snel gedaan. “Damen shipyards had deze boot op voorraad, zo kunnen we dadelijk gemakkelijk uittesten of de schroef goed is,” zegt Wegener. Maar wat heeft de WAAMpeller te beteken voor de toekomst van de scheepsbouw “Een mogelijke scenario zou kunnen zijn dat het productie on demand gaat worden”, legt Wegener uit. “Je hoeft geen voorraad van schroeven meer bij te houden. Als je er eentje nodig hebt, dan kan je die snel en gemakkelijk printen. Ook zorgt 3D printen voor minder afval en snellere levertijden. Er zullen waarschijnlijk steeds meer onderdelen in 3D worden geprint in de toekomst.”

Bron foto: www.green4sea.com

Contact

In het hart van de Dutch Makers Valley

dutchmakersrevolution.nl
info@dutchmakersrevolution.nl
+31 (0)651518377